
Cine verifică asociațiile de proprietari dacă există nereguli și nemulțumiri
publicat pe 04 iul. 2023Asociațiile de proprietari pot fi controlate și verificate dacă există nemulțumiri sau suspiciuni. Demersul îl poți face și tu, ca mai apoi să intervină autorități ale statului care să aplice legea. Ți-am pregătit toate informațiile de care ai nevoie ca să știi cine verifică asociațiile de proprietari atunci când pot exista nereguli.
La bază, o asociație de proprietari este o organizație non-profit (ONG) care are ca scop reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un condominiu, adică dintr-un bloc de locuințe. Potrivit legii nr. 196/2018, reprezentanții asociației trebuie să se asigure că proprietarii știu ce obligații au, că le sunt respectate drepturile, dar și să administreze părțile comune ale clădirii, cum ar fi scara de bloc.
Există mai multe organisme care verifică asociațiile de proprietari din interior sau din afară. Chiar și tu, în calitate de proprietar, poți cere o verificare. Însă înainte de a afla cum funcționează aplicarea reclamațiilor, iată ce alte detalii importante ar trebui să știi despre asociațiile de proprietari.
Cum se înființează o asociație de proprietari

Pentru a înființa o asociație de proprietari e nevoie de minim trei persoane. Iar ca înființarea efectivă a asociației de proprietari să aibă loc trebuie să fie strânse semnăturile a jumătate plus unu dintre proprietarii apartamentelor din bloc.
Asociația de proprietari este formată din următoarele organe de conducere: adunarea generală, comitetul executiv, președinte și cenzor sau comisia de cenzori.
Aceste roluri se aleg și se discută la adunarea proprietarilor pentru înființarea asociației. Aceștia din urmă aleg comitetul executiv, format din președintele asociației de proprietari și un număr par de membri. Tot în cadrul adunării se aleg cenzorul sau comisia de cenzori, se hotărăște numărul membrilor acestora și durata mandatelor.
Foarte important de știut este că toți proprietarii din bloc pot deveni membri ai asociației, chiar dacă nu dețin funcții în cadrul acesteia.
Cine verifică asociațiile de proprietari

Cenzorul sau comisia de cenzori au responsabilitatea de a verifica dacă organele de conducere ale unei asociații de proprietari aplică corect legea asociațiilor de proprietari. De asemenea, cenzorul poate verifica chestiuni și detalii legate buget, venituri și cheltuieli.
Până în 2022, cenzor putea deveni oricine care avea măcar liceul absolvit. Însă după acest an Legea 196/2018 a impus necesitatea de studii în domeniile economic sau juridic, în cazul persoanelor fizice care vor să fie cenzori într-o asociație de proprietari. Dacă cenzorul este persoană juridică, domeniul de activitate al acestuia trebuie să fie contabilitate, audit financiar sau consultanță în domeniul fiscal.
Așadar, cenzorul trebuie să fie specializat într-un domeniu. În cazul unei reclamații, acest aspect nou introdus poate constitui un beneficiu, căci nemulțumirea ta poate fi rezolvată mai rapid.
Ce faci dacă ai o nemulțumire vizavi de asociația de proprietari
Dar, ca în cazul oricărei nemulțumiri, ai nevoie de baby steps ca lucrurile să fie rezolvate. În calitate de proprietar ai dreptul de a știi ce activități face asociația. Poți să soliciți la cerere orice document al acesteia.
Dacă nu primești documentele sau un răspuns de la președintele asociației, atunci ai dreptul să te adresezi primăriei de pe raza asociației. Un serviciu specializat poate să vină și să constate neregulile și să dea asociației de proprietari amendă între 500 și 3.000 de lei.
Mai poate exista și următorul scenariu: nemulțumiri cu privire la factura la întreținere sau sesizări cu privire la greșeli de administrare. Există o fereastră de 15 zile în care poți să depui contestație, după o înștiințare în prealabil la avizier. După depunere, cenzorii și contabilul au datoria de a reface calculele pentru apartamentul în care locuiești sau constată greșelile semnalate.
Dacă nicio soluție formală nu te ajută și nu îți rezolvă problema, atunci te poți sesiza chiar și unei instanțe de judecată. Doar că în acest caz, un proces poate dura mult, iar sentința nu este garantată în favoarea ta.
Există și o serie de instituții ale statului care verifică atât asociațiile de proprietari, cât și locatarii. Eventualele nereguli pot fi sancționate cu amenzi de până la 10.000 de lei. Astfel, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) verifică dacă proprietarii fac modificări neanunțate ale locuinței care pot pune în pericol siguranța structurală a clădirii.
Totodată, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) poate efectua controale, la fel cum pot face și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sau Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).
Sperăm că înformațiile astea te-au ajutat să înțelegi cine verifică asociațiile de proprietari. Dar și ce pași ai de făcut tu, în calitate de proprietar, dacă ai o nemulțumire. Ca în oricare alt demers legal, deznodământul poate fi de durată, dar stabilirea unui precedent poate face ca bunul mers al asociației de proprietari să fie mai lin.
-
Garsoniere
10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space
Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.
-
LIFE
Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic
Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.
-
UTILE
De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei
E vorba mai ales de prezența mucegaiului.