
De ce nu se încălzește caloriferul și cum rezolvi problema fără un instalator
publicat pe 05 dec. 2023Dacă un calorifer nu se încălzește complet sau deloc, trebuie să știi că problema poate avea cauze multiple. Ca să nu ai parte de un calorifer rece pe timp de iarnă ar fi bine să identifici problema din timp. Iată de ce nu se încălzește caloriferul și cum poți rezolva problema fără să chemi un instalator.
Un calorifer rece, care nu se încălzește, poate să fie o problemă serioasă dacă nu este sesizată la timp. Problema poate să apară indiferent dacă ești conectat la sistemul centralizat de termoficare sau beneficiezi de o centrală termică proprie.
În ambele cazuri, important este să verifici și să probezi din timp, înainte de venirea sezonului rece, dacă instalația funcționează în parametrii normali. Îți detaliem în cele ce urmează de ce nu se încălzește caloriferul și ce soluții ai.
De ce nu se încălzește caloriferul: verifică robinetele
Înainte de orice, verifică dacă robinetele caloriferelor sunt închise sau deschise. Acesta este unul dintre punctele omise de pe lista de verificări ale instalației de căldură. Un calorifer nu poate funcționa dacă are robinetul închis.
Problema apare cel mai des în cazul caloriferelor conectate la sistemul centralizate de termoficare. Însă este ușor de rezolvat.
Folosește o șurubelniță pentru a debloca robinetul blocat. Nu îl forța dacă este ruginit, altfel riști să cauzezi o problemă mai mare. În cazul în care se slăbește mai greu, folosește un spray special pentru deblocare sau o cheie pentru deschidere robinetelor.
De ce nu se încălzește caloriferul: dopuri de aer
După ce ai deschis robinetele, verifică randamentul caloriferelor. Pornește sistemul de încălzire și lasă să intre apă în instalație. Dacă constanți că unul sau mai multe calorifere nu se încălzesc pe toată suprafața, atunci e posibil ca în acestea să există dopuri de aer.
În acest caz, caloriferele trebuie să fie aerisite. În partea de jos a acestora există un robinet special pentru aerisire. O să ai nevoie de chei speciale pentru aerisire care se găsesc la magazinele sanitare ori la cele de instalații termice.
Cu ajutorul uneia dintre chei deschide robinetul pentru aerisire. Pune dedesubtul robinetului un recipient pentru a colecta apa. Atunci când apa va curge fără întrerupere înseamnă că golurile de aer nu mai există.
Este de preferat să faci aerisirea începând cu ultimul calorifer din circuit. Repetă apoi procesul pentru fiecare calorifer în parte. Centrala trebuie să fie oprită atunci când realizezi această operațiune.
De ce nu se încălzește caloriferul: impurități care blochează
Dacă aerisirea nu a rezolvat problema încălzirii totale a caloriferului, atunci pot exista depuneri de impurități în interiorul acestora. Este vorba de depuneri de nămol sau magnetită. Caloriferul poate coroda pe interior și în felul acesta se pot forma blocaje. Care împiedică apa să circule corect prin calorifer.
Pentru a remedia problema e nevoie să speli caloriferul cu un jet puternic de apă pe interior. Instalația trebuie golită de apă, după care fiecare calorifer trebuie demontat, ca mai apoi să fie spălat pe interior cu un jet puternică de apă caldă. În cazul caloriferelor de fontă există pompe speciale de spălare cu jet puternic de apă.
De ce nu se încălzește caloriferul: verifică presiunea centralei
Presiunea centralei termice joace un rol important în buna funcționare a sistemului de încălzire. O presiune joasă face ca unul sau mai multe calorifere din circuit să nu se poate încălzi cu totul.
De regulă, presiunea din centrală apare pe afișajul digital și e cuprinsă în mod normal între 1 și 2 bari. Dacă presiunea este mai mică decât aceste valori, atunci aceasta ar putea să fie problema.
În cazul unor centrale termice, funcția de resetare poate rezolva problema prin autoreglarea presiunii apei. Alte tipuri de centrale trebuie să fie alimentate din nou cu apă până când presiunea din instalație ajunge la limita normalului.
De ce nu se încălzește caloriferul: setarea termostatului
Verifică și termostatul. Atunci când nu este folosit pentru a seta temperatura ambientală, termostatul poate intra pe modul de vară.
Setează manual temperatura între 20 și 22 de grade și așteaptă ca instalația să livreze căldura. În felul acesta caloriferele ar trebui să se încălzească.
-
Garsoniere
10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space
Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.
-
LIFE
Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic
Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.
-
UTILE
De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei
E vorba mai ales de prezența mucegaiului.