
Rucsacul este un echipament indispensabil drumețiilor și chiar și plimbărilor urbane. Întreținerea lui corectă ține materialul în condiții bune, iar spălarea previne deteriorarea timpurie. Uite cum speli un rucsac în mod corect, ce substanțe să folosești și ce sfaturi să aplici pentru a prelungi durata de utilizare.
Spălarea regulată a rucsacului este o operațiune de întreținere necesară, care ar trebui să îți intre în reflex. Spălarea poate menține materialul rucsacului în stare intactă, ferește acest accesoriu de apariția mucegaiului și previne apariția mirosurilor nedorite.
Cum speli un rucsac: nu în mașina de spălat

Indiferent că este un rucsac de zi sau unul pentru drumeții, nu folosi mașina de spălat pentru a-l spăla. Temperatura ridicată a apei, precum și ciclurile cu rotații prea mari pot deteriora ireversibil materialul rucsacului. În plus, detergenții convenționali pot strica tratamentul impermeabil al materialului. Spălarea manuală a rucsacului este cea mai bună metodă de curățare. În felul acesta, nu deteriorezi materialul, poți să speli corect pliurile și accesoriile, iar procesul în sine este unul mai delicat.
Când ești sub presiunea timpului și e absolut necesar să-l speli la mașină, alege un ciclu de spălare simplu, la o temperatură de doar 30 grade Celsius și o viteză de maxim 400 rotații.
Ca să eviți deteriorarea materialului, pune rucsacul într-un săculeț de spălat. Această metodă previne totodată încurcarea cataramelor în tamburul mașinii de spălat.
Foarte important, nu folosi detergentul convențional pentru haine. Ci o variantă de detergent pentru rucsacuri și echipamente outdoor pe care îl poți luat de la magazinele de profil.
Cum speli un rucsac la mână: pași de urmat
Iată ce ai de făcut când speli un rucsac:
- înainte de spălarea efectivă, verifică buzunarele și compartimentele rucsacului. Scoate orice obiecte există în rucsac;
- golește apoi rucsacul de praf, resturi și ambalaje;
- desfă curelele și îndepărtează piesele detașabile, cum ar fi cataramele, încuietorile și alte asemenea accesorii;
- într-un recipient suficient de încăpător, pune apă la o temperatură de 30 grade Celsius. Adaugă un săpun delicat sau detergenți speciali pentru țesături;
- scufundă rucsacul în apa cu detergent și lasă-l timp de minim 30 minute;
- după care, ia o lavetă umedă și spală rucsacul cu grijă. Spală și buzunare și pliurile rucsacului;
- poți să folosești și o periuță de dinți veche cu care să cureți cataramele și fermoarele;
- odată curățat, pune rucsacul sub un jet de apă rece curată și clătește de mai multe ori;
- nu îl stoarce, ci lasă-l la uscat într-un loc bine ventilat, în lumina directă a soarelui, însă nu pe uscător;
- lasă fermoarele deschise pentru a nu se acumula umezeală. Uscarea poate dura câteva zile.
Ce faci cu petele greu de îndepărtat
În ciuda spălării manuale temeinice, unele pete și mirosuri pot fi greu de îndepărtat. În acest caz, poți folosi bicarbonatul de sodiu ca soluție de curățare.
Testează bicarbonatul pe o zonă a rucsacului pentru a nu păta. Umezește apoi zona cu pete, presară bicarbonat și lasă să acționeze câteva minute. Dacă petele persistă, folosește o combinație de oțet și bicarbonat de sodiu sau suc de lămâie și bicarbonat.
Sfaturi pentru întreținerea unui rucsac

Întreținerea rucsacului ajută la folosirea acestuia pentru perioade lungi de timp. Presupune o grijă mai atentă față de echipament, cu anumite substanțe sau elemente.
Iată prin ce moduri poți prelungi durata de utilizare a rucsacului:
- nu îl supraîncărca: kilogramele în plus pot deteriora curelele, fermoarele se pot slăbi și îmbinările rucsacului se pot rupe;
- nu depozita obiecte ascuțite în rucsac: acestea pot duce la apariția găurilor și în felul acesta la deteriorarea permanentă a echipamentului;
- dacă a plouat pe rucsac, lasă-l să se usuce în mod natural și nu îl depozita în locuri închise. În felul acesta, previi apariția mucegaiului. Odată uscat, poți aplica pe rucsac produse și substanțe de impermeabilizare.
-
Garsoniere
10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space
Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.
-
LIFE
Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic
Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.
-
UTILE
De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei
E vorba mai ales de prezența mucegaiului.