Loading ad...
UTILE

Cu ce se curăță WC-ul de calcar: 4 soluții naturale și eficiente

publicat pe 13 ian. 2025

    Calcarul se depune inevitabil pe vasul de toaletă, strică aspectul și adună germeni. Această situație poate fi evitată dacă cureți vasul cu soluții potrivite. Iată cu ce se curăță vasul de WC și ce soluții naturale sunt recomandate pentru igienizarea adecvată. Află sfaturi și idei, în cele ce urmează. 

    Calcarul acumulat pe vasul de toaletă poate fi total inestetic și neigienic. Pe lângă faptul că strică aspectul toaletei, calcarul acumulează murdărie și poate favoriza apariția bacteriilor. 

    Poți începe curățarea vasului de toaletă cu ingrediente naturale pe care le ai deja în casă. Vei constata că acțiunea lor este imediat și eficientă. Detalii în continuare. 

    Cum afectează calcarul vasul de WC

    Calcarul se formează din depunerile de minerale, cum ar fi calciul sau magneziul, prezente în apa dură care circulă prin sistemul toaletei. Depunerile se lipesc de suprafața ceramicii, mai ales în zonele unde apa stă sau curge frecvent, cum ar fi marginea interioară a vasului și zona din jurul apei.

    Există și semne clare care îți indică faptul că ai depuneri de calcar pe vasul de toaletă, anume: 

    • Pete galbene, maronii sau gri pe suprafața ceramicii albe; 
    • Aspect mat sau rugos în unele părți ale vasului; 
    • O peliculă vizibilă în zonele unde apa stă permanent. 

    Cu ce se curăță WC-ul de calcar: 4 soluții naturale

    bicarbonat de sodiu pentru curatare vas de toaleta de catre om cu manusi galbene
    Bicarbonatul de sodiu, în combinație cu oțetul, de exemplu, dizolvă depunerile de calcar de pe vasul de toaletă

    Dincolo de soluțiile la îndemână din comerț, unele ingrediente naturale pot să curețe vasul de toaletă de calcar mult mai bine. Utilizarea  lor este mult mai simplă și mult mai la îndemână, iar acțiunea este vizibilă foarte repede. 

    Foarte important: înainte să te apuci să cureți vasul de toaletă, asigură-te că te protejezi pentru a evita iritații ale pielii sau inhalarea vaporilor. De aceea: 

    • Poartă mănuși de cauciuc;
    • Aerisește baia în timpul curățeniei și după finalizarea ei; 
    • Evită contactul direct al soluțiilor folosite cu ochii și cu pielea; 
    • Folosește o mască pentru a nu inhala vaporii puternici. 

    Iată ce soluții sunt utile pentru a curăța vasul de toaletă: 

    1. Oțet alb

    Oțetul alb este acid și dizolvă rapid calcarul depus. Toarnă jumătate de litru de oțet în vasul de toaletă, lasă-l să acționeze peste noapte, după care freacă cu o perie de toaletă toată suprafața vasului. Clătește de mai multe ori. Soluția este utilă pentru depunerile severe de calcar. 

    2. Bicarbonat de sodiu

    Fiind o substanță abrazivă în mod naturală, bicarbonatul este util pentru curățarea vasului de toaletă, mai ales în combinație cu oțetul. Astfel, presară o ceașcă de bicarbonat în vasul de WC și adaugă minim 200 de mililitri de oțet. 

    Combinația de soluții va genera o reacție cu spumă. Las-o să acționeze asupra depunerilor pentru măcar 30 de minute. Ia apoi o perie de WC, freacă temeinic și clătește vasul. O astfel de curățare este recomandată o dată pe săptămână. 

    3. Suc de lămâie

    Sucul de lâmâie conține acid citric, o componentă care dizolvă foarte repede calcarul și lasă în urmă un miros natural plăcut. 

    Stoarce sucul de la două lămâi, apoi toarnă-l în vasul de WC. Trebuie să îl lași să își facă efectul pentru o oră, apoi să freci cu o perie toate zonele afectate de calcar. 

    4. Sare grunjoasă

    O altă soluție naturală abrazivă, sarea grunjoasă trebuie folosită prin frecarea de zonele cu calcar de pe vasul de toaletă. Zona afectate trebuie umezită înainte, apoi tot ce trebuie să faci este să presari sare și să freci ușor zona cu o lavetă. 

    Clătește cu apă și refolosește această soluție ori de câte ori este nevoie. 

    Ce se întâmplă dacă nu cureți calcarul de pe WC

    Dacă tot amâni curățarea calcarului de pe vasul de toaletă, atunci efectele vor fi următoarele: 

    Depuneri permanente greu de înlăturat;

    Aspect neplăcut și mirosuri neplăcute;

    Risc crescut de acumulare a bacteriilor și germenilor;

    Deteriorarea ceramicii, care devine poroasă și mai predispusă la pete.

    Soluții homemade pentru întreținerea vasului de WC

    Soluțiile naturale deja prezentate pentru curățarea vasului de toaletă își dovedesc cu brio eficiența. Astfel că în unele situații pot să fie folosite în mai multe combinații pentru un efect superior de curățare. 

    Uite două idei de soluții homemade cu ingrediente naturale pentru curățarea vasului de WC: 

    Pastile efervescente: amestecă o ceașcă de bicarbonat de sodiu cu jumătate de ceașcă de acid citric și câteva picături de ulei esențial. Pulverizează amestecul cu puțină apă, cât să devină ușor lipicios, apoi formează bile mici și lasă-le la uscat pentru 24 de ore. Pune apoi o astfel de pastilă în vasul de WC, lasă să facă spumă, după care freacă și curăță vasul. 

    Lămâie și sare: taie o lămâie în două și stoarce sucul direct pe zonele afectate ale vasului de toaletă. Presară apoi sare pe zonele umezite și freacă cu o perie de toaletă sau chiar cu jumătatea de lămâie folosită deja. Lasă soluția să acționeze câteva minute, apoi trage apa pentru a clăti. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments