
Când se plantează dovleceii în grădină și ce e bine să faci pentru o recoltă bogată
publicat pe 09 mai 2025Dovleceii sunt acele legume bune de avut în grădină și foarte bune de integrat în dieta ta. Se cultivă ușor, iar îngrijirea lor este relativ simplă. Uite când se plantează dovleceii în grădină și ce sfaturi de îngrijire să aplici pentru o recoltă bogată. Află mai multe, din articol.
Printre legumele care nu ar trebui să lipsească din nicio grădină se numără dovleceii – o cultură generoasă, care răsplătește grija și atenția grădinarului. Delicați, gustoși și ușor de întreținut, dovleceii pot fi transformați într-o multitudine de preparate culinare și sunt o alegere excelentă atât pentru consumul proaspăt, cât și pentru conservare.
Ce să știi despre dovlecei

Dovleceii (Cucurbita pepo) sunt legume din familia cucurbitaceelor, înrudite cu dovlecii, castraveții și pepenii. Sunt apreciați pentru creșterea rapidă, productivitatea ridicată și pentru utilizarea diversă în domeniul culinar.
Mai mult, dovleceii conțin puține calorii și sunt bogați în fibre, vitaminele A, C, B6 și minerale precum potasiu și magneziu, fiind astfel benefici oricărei diete.
Folosiți în bucătărie, dovleceii pot fi consumați cruzi, la grătar, copți, prăjiți sau incluși în diverse preparate precum supe, tocănițe sau plăcinte. Florile de dovlecel sunt, de asemenea, comestibile și pot fi umplute sau prăjite.
Când se plantează dovleceii în grădină
În România, dovleceii se plantează în grădină după ce a trecut pericolul de îngheț, de obicei începând cu jumătatea lunii aprilie până la începutul lunii mai.
Pentru o recoltă timpurie, se pot folosi răsaduri produse începând cu luna aprilie, care se plantează în sol deschis la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.
Dovleceii preferă un sol adânc, bine drenat și bogat în nutrienți. Este recomandat să pregătești terenul din toamnă și să îl sapi la o adâncime de 20 – 25 centimetri; pentru buna creștere a dovleceilor este important să adaugi îngrășăminte precum superfosfat și sulfat de potasiu.
Procesul de plantare al dovleceilor presupune:
- Distanțare: Se recomandă o distanță de maxim 120 centimetri între rânduri și 60 – 70 centimetri între plante pe rând;
- Adâncime: Semințele se plantează la o adâncime de 2 sau 3 centimetri;
- Lumina: Alege un loc expus la soare cel puțin 6 – 8 ore pe zi;
- Udare: După plantare, udă bine solul pentru a asigura o bună înrădăcinare.
În cât timp ies dovleceii

După plantare, semințele germinează în 5 – 10 zile, în funcție de temperatură și de umiditate.
Dovleceii ajung la maturitate în 70 de zile de la răsărire. Recoltarea se face manual, când fructele au 15 centimetri lungime, de obicei în perioada iunie – iulie pentru culturile de primăvară.
Sfaturi importante pentru îngrijirea dovleceilor
Odată ce au ieșit, dovleceii trebuie să aibă parte de un tratament de îngrijire adecvat.
Astfel, solul trebuie să le fie menținut umed, dar fără ca apa să băltească în jurul rădăcinilor. Dacă temperaturile sunt prea ridicate, atunci udarea se poate face ziljic.
O dată la 3 săptămâni, dovleceii ar trebui să fie fertilizați cu îngrășăminte lichide specifice, pentru a li se susține creșterea și fructificarea.
Așa cum am specificat, dovleceii se plantează la distanță unii de alții. Asta pentru că buna aerisire dintre plantele de dovlecei va preveni apariția bolilor fungice. Pe de altă parte, dacă observi că apar semnele unei boli, atunci îndepărtează partea bolnavă sau deteriorată a plantei.
Nu în ultimul rând, rotește culturile. Nu planta dovlecei pe același teren unde au mai fost cultivate anterior alte plante din aceeași familie. În felul acesta, riscul de apariție al bolilor sau al dăunătorilor este cu mult redus.
-
Garsoniere
10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space
Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.
-
LIFE
Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic
Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.
-
UTILE
De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei
E vorba mai ales de prezența mucegaiului.