
5 cadouri pe care să nu le primești. Aduc ghinion în casă și în viața ta, potrivit superstițiilor
publicat pe 05 feb. 2025Tradiția locală arată că există mai multe cadouri pe care să nu le primești. Se crede că îți pot influența destinul sau chiar pot atrage energii negative în casa ta. Uite o serie de cadouri pe care să nu le primești din cauza asocierii lor cu ghinionul. Îți explicăm de unde provine influența negativă și ce alternative sigure ai. Află mai multe, din articol.
În cultura românească, oferirea de cadouri reprezintă un gest de bunăvoință, respect și ospitalitate.
Atunci când mergi în vizită la cineva, fie că este vorba despre o ocazie specială, cum ar fi o aniversare, fie că este vorba de o simplă vizită de curtoazie, un cadou bine ales simbolizează aprecierea față de gazdă.
5 cadouri pe care să nu le primești niciodată
Totuși, în funcție de tradițiile și superstițiile locale, anumite daruri pot fi considerate nepotrivite sau chiar aducătoare de ghinion. Iată care sunt acestea:
1. Cuțite și obiecte ascuțite

Superstițiile locale abundă de interpretări în ceea ce privește un cadou primit. Dintre toate, despre cuțite se spune că pot să taie practic legăturile de prietenie sau de familie.
Aceste obiecte mai degrabă practice nu trebuie să fie oferite sau primite cu orice ocazie, mai ales la aniversări, nunți sau vizite amicale.
Se crede că un obiect tăios simbolizează certurile și conflictele. Pentru a îndepărta ghinionul asociat, cel care primește un cuțit trebuie să ofere o monedă în schimb, pentru a simula astfel o cumpărare.
2. Batiste

Oferirea unei batiste ar fi un simbol al viitoarelor despărțiri sau al doliului, cel puțin aceasta fiind interpretarea dată de tradiții. Mai mult, se crede că batista simbolizează lacrimi și suferință grație asocierii cu momente mai puțin plăcute din viață.
Batista nu se oferă la zile de naștere, la nunți sau la alte astfel de momente festive.
3. Oglinzi

În jurul acestor obiecte s-au construit tot felul de interpretări și teorii mai mult sau mai puțin asociate cu lumea supranaturalului. Cum în folclorul românesc spargerea unei oglinzi înseamnă un semn clar de ghinion, obiectul nu trebuie folosit pe post de cadou de oferit sau de primit.
Se spune că o oglindă cadou atrage energiile negative și ghinionul în casă. De aceea, nu trebuie primită în cazul unei mutări în casă nouă sau la alte evenimente cu importanță personală.
4. Ceasuri

Se crede că un ceas oferit cadou simbolizează numărarea timpului rămas în viața destinatarului. Această credință provine din cultura asiatică, fiind preluată recent și în cultura locală prin asocierea timpului cu moartea.
Ceasurile nu ar trebui să se ofere la aniversări sau la începutul unui nou drum în viață, cum ar fi momentul căsătoriei.
5. Perle

În vechile credințe populare, perlele erau considerate lacrimi ale sufletelor pierdute, în ciuda valorii inestimabile și a frumuseții lor aparte. Astfel, perlele nu trebuie oferite la aniversări sau la nunți.
Alte cadouri considerate aducătoare de ghinion:
- Portofele goale: Un portofel oferit fără bani atrage sărăcia;
- Flori în număr par: În România, florile în număr par se duc la înmormântări, așa că oferirea lor în alte contexte este considerată un semn rău;
- Lumânări: Asociate cu lumânările de înmormântare, nu sunt considerate un cadou potrivit.
De unde provine credința că unele cadouri aduc ghinion?
Multe dintre aceste superstiții își au originea în credințe străvechi și în asocierile simbolice din viața de zi cu zi.
De exemplu, teama de obiectele ascuțite provine din vechi ritualuri de protecție, iar simbolismul oglinzilor sau al ceasurilor se regăsește și în alte culturi.
Deși rațional și științific nu există dovezi care să arate că un cadou poate influența destinul unei persoane, superstițiile continuă să fie respectate prin prisma tradițiilor locale sau din dorința de a evita riscurile.
Cadouri pe care ar fi bine să le faci
Dacă vrei să eviți să faci un cadou considerat nepotrivit, iată câteva alternative sigure și apreciate:
Flori în număr impar: simbolizează viața, energia pozitivă și sunt mereu apreciate de orice gazdă.
Dulciuri sau produse tradiționale: transmit mai departe sentimentul de ospitalitate și sunt potrivite pentru orice ocazie.
Băuturi fine, de tipul vinului, coniacului sau lichiorului: Se consideră un semn de respect și apreciere față de gazdă dacă oferi o băutură de acest fel.
Cărți: Un dar elegant, cu semnificații legate de înțelepciune, cunoaștere și bun gust.
Obiecte decorative sau lumânări parfumate: Spre deosebire de lumânările simple, asociate cu doliul, cele parfumate sunt considerate un simbol de relaxare, obiecte care aduc o atmosferă plăcută în casă.
-
Garsoniere
10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space
Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.
-
LIFE
Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic
Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.
-
UTILE
De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei
E vorba mai ales de prezența mucegaiului.