
Pisicile au culcușul în bibliotecă, într-o casă de 150 metri pătrați din București
publicat pe 19 dec. 2022Pandemia ne-a schimbat multe dintre obiceiuri și ne-a făcut să investim mai mult în confortul de acasă. Dacă unii dintre noi au ales să aducă îmbunătățiri mai mici sau mai mari decorului, alții au făcut un pas important și s-au mutat de la bloc la casă. Este și cazul unei tinere familii de IT-iști, care a început o viață nouă într-o casă cu grădină, amenajată nu doar pentru confortul lor, ci și al celor două pisici din dotare.
Situată în cartierul Ghencea (București), casa are 150 metri pătrați și se desfășoară pe două niveluri. La parter se află livingul și dining-ul, bucătăria și biroul, iar la etaj dormitorul matrimonial, dormitorul de oaspeți și viitoarea camera a copilului, încă neamenajată.
În 2021, Andreea și Mihai, un cuplu tânăr (30 de ani) ce lucrează în IT, au cumpărat casa la alb, cu finisajele și sanitarele montate de dezvoltator. Pentru amenajare, au mers pe mâna designerului Daniela Truță, de la Next Interior.
Punctele forte ale casei sunt zona de zi mare (30 metri pătrați) și luminoasă, bucătăria cu cămară și faptul că există o cameră specială destinată biroului, astfel încât nu a fost nevoie să îl integreze în living.
Ca în multe cazuri, există însă și puncte slabe: configurația lungă și îngustă a dormitorului matrimonial, dimensiunea mică a holului de intrare și finisajele montate de dezvoltator. Acestea din urmă nu sunt cele mai reușite nici calitativ, nici din punct de vedere al designului, motiv pentru care în bucătărie, Daniela a mascat contrablatul cu o placă de PAL melaminat.
Cercurile – lait-motivul amenajării
Stilul de amenajare este modern, cu influențe scandinave. Are la bază o paletă cromatică neutră, adusă la viață de două accente de culoare: turcoaz și galben.
În zona de zi, amenajarea are ca lait-motiv cercuri jucăușe. Cel mai evident cerc este situat pe peretele din spatele canapelei și reprezintă un decupaj în PAL, cu o bandă LED montată pe contur. Elementul devine astfel un corp de iluminat în sine. O soluție preferabilă în locul unui lampadar, piesă ce ar fi devenit ținta celor două pisici ale familiei.
Această aplică atipică are corespondent decupajul în formă de cerc din biblioteca alăturată, care este în fapt căsuța pisicilor. Lustra cu trei cercuri vine în completare și definitivează perfect zona de zi.
„Prin această amenajare am urmărit nu doar confortul proprietarilor, ci și al celor două prietene necuvântătoare. Totodată, am vrut să integrez casa pisicilor cât mai natural, astfel încât să devină parte integrantă din decor“, spune Daniela.
Revenind la peretele din spatele canapelei, acesta a fost punctul de pornire al întregii amenajări. Cu o lungime de 5,5 metri, ar fi putut arăta anost fără soluții adecvate de personalizare. Iată de ce designerul l-a pus în evidență printr-o combinație de placări diferite ca textură și culoare.

Joc de riflaje
Zona mai coborâtă a tavanului este marcată de riflaje cu aspect de lemn. În continuare, se continuă cu placarea simplă care integrează aplica-cerc, iar mai apoi urmează un riflaj alb, ce delimitează zona de living de cea de dining. Locul de luat masa este marcat de biblioteca-căsuță pentru pisici, prevăzută în partea de sus cu rafturi și spațiu pentru aerul condiționat.
Bucătăria, biroul și dormitorul matrimonial se remarcă prin accentele de culoare, ce dau veselie și un aer optimist amenajării. Impactul lor este cu atât mai mare cu cât restul finisajelor sunt albe.
În dormitorul de oaspeți, Daniela a ales rozul pal ca nuanță de accent, pe care a combinat-o cu griul patului tapițat. Mobilierul îmbracă două dintre laturile încăperii, asigurând multiple spații de depozitare.
Provocarea? Încadrarea în buget
Provocarea principală a fost încadrarea în bugetul de 30.000 euro (fără electrocasnice). „Cea mai mare parte a bugetului am alocat-o mobilierului pe comandă. Cu ajutorul lui am putut să eficientizăm spațiul și să propunem câteva elemente inedite, care au devenit piesele de interes ale amenajării. O altă parte însemnată din buget am alocat-o corpurilor de iluminat. În rest, am ales piese de mobilier cu cost optimizat“, spune Daniela.

Echipa Next Interior a predat apartamentul la cheie, ocupându-se inclusiv de plasarea comenzilor, primirea la locație a tuturor obiectelor propuse în amenajare și montarea lor pe poziție. Chiar și cu o planificare atent urmărită, anumite procese nu au putut fi grăbite, amenajarea fiind gata în aproximativ cinci luni. Unele piese au avut termen de livrare mare, iar realizarea mobilierului pe comandă a durat destul de mult, având în vedere că au fost numeroase piese.
Resurse
Canapeaua, birourile și scaunele de birou sunt de la IKEA. La rândul lor, măsuțele de cafea, masa și scaunele de dining, patul matrimonial și noptierele sunt cumpărate de la Ioooi.
Corpurile de iluminat din întreaga casă sunt de la Light Expert, iar perdelele și draperiile – de la Decora Design.
Tips&tricks pentru amenajare de la Next Interior
- Atunci când camerele sunt mici sau au o formă atipică, cea mai bună soluție pentru a obține o amenajare practică este mobilierul pe comandă.
- Dacă într-o încăpere ai un perete foarte lung, decorează-l cu ajutorul placărilor realizate pe comandă. Poți alterna riflaje cu placări simple pentru a conferi dinamism.
- Dacă spațiul îți permite, creează un loc de luat masa la geam, în bucătărie. Pe post de masă folosește un blat din PAL melaminat, căruia îi poți adăuga scaune speciale pentru mobilierul tip insulă. Acestea sunt mai înalte decât scaunele obișnuite, dar mai scunde decât scaunele de bar.
Caloriferul este ascuns în spatele unei măști din PAL. - Dacă ai faianță în zona contrablatului din bucătărie, dar nu îți place modelul, maschează-l cu un contrablat dintr-un material special conceput. Rezistă la umezeală și foc și poate avea aspect de lemn.
- Maschează aparatele de aer condiționat integrându-le în piese de mobilier tip bibliotecă. În felul acesta, nu strici armonia decorului.
Foto: prin Next Interior
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@dev.lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de designerul Daniela Truță.
-
Garsoniere
10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space
Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.
-
LIFE
Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic
Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.
-
UTILE
De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei
E vorba mai ales de prezența mucegaiului.