Loading ad...
Case

S-au mutat din București în Londra, pe malul Tamisei, într-o casă de 300 metri pătrați cu pereți de sticlă

publicat pe 02 feb. 2024

    La sfârșitul verii lui 2020, după relaxarea condițiilor de călătorie, Alexandra s-a mutat în Londra, împreună cu familia. Prima chirie în Londra a fost casă în stil victorian, într-o zonă cu acces rapid către centrul orașului. Au locuit aici un an, după care s-au mutat din nou. De data aceasta, pe malul Tamisei, într-o casă cu pereți de sticlă și o arhitectură de-a dreptul spectaculoasă.

    Casa are o suprafață de 300 metri pătrați și a fost construită în anul 2000, de către studioul de arhitectură Cullinan Studio din Londra. Este situată în districtul Richmond upon Thames, chiar pe malul Tamisei, într-o zonă protejată, cu vegetație matură. Cartierul este cunoscut, de altfel, pentru numeroasele sale parcuri și grădini. Arhitectura casei nu te duce neapărat cu gândul la o locuință de familie. Cei 300 metri pătrați sunt împărțiți în trei pavilioane unite de o „undă” galbenă ce străbate întreg spațiul, orizontal și vertical, care se continuă și în exteriorul casei. Este o construcție spațioasă și luminoasă, ce se străduiește, prin detalii, să aducă respect naturii și zonei în care se află.

    Punctul forte al casei este legătura cu exteriorul

    Alexandra locuiește aici din 2021. Împarte casa cu soțul ei, Teodor, cu cei doi gemeni de nouă ani, Iris și Horia și cu labradorul lor, Cloud. Casa le-a fost recomandată de un agent imobiliar și au fost să o vadă, fără să fi primit anterior vreo fotografie. Pentru Alexandra, a fost dragoste la prima vedere, chit că interiorul nu era neapărat într-o stare ideală.

    Casa este dispusă pe trei niveuri, cu o arhitectură care pune accent pe volumetrii, spații deschise și pe conexiunea dintre interior și exterior, lucru realizat cu ajutorul pereților mari de sticlă. Parterul include o zonă de living, dining și bucătărie, hol, zonă de haine și o mică toaletă. La primul etaj, există trei dormitoare și o baie. Ultimul nivel al casei conține dormitorul și baia matrimonială, plus un dressing.

    „Sunt multe lucruri care ne plac aici. De exemplu, șemineul, amplasat în centrul zonei de relaxare de la parter. Este un element care realizează o atmosferă extrem de cozy. Iarăși, pereții vitrați care «luminează» interiorul chiar și în zilele în care nu diferențiezi ziua de seară”, povestește Alexandra. „Primăvara și toamna, când totul este scăldat în lumina soarelui, cerul este de un albastru minunat și plin de norișori pufoși, îmi place să urmăresc umbrele jucăușe ale vegetației de afară. Te îndeamnă la cât mai multe întâlniri cu prietenii, și la relaxare. Și avem multe zone de relaxare”.

    Casa a fost decorată în timp – record

    Amenajarea casei s-a derulat pe repede-înainte. Alexandra și-a asumat misiunea de a da viață interiorului, integrând piese pe care le păstrase de la locuința anterioară. A avut la dispoziție fix două săptămâni pentru a pune totul în ordine și asta pentru că ea și familia ei au fost nevoiți să elibereze în termen scurt casa victoriană în care stătuseră aproape un an. O provocare pentru Alexandra a fost să își expună toate tablourile pe care le-a adunat de-a lungul timpului. Are o colecție în care investește constant și la care ține mult.

    „Când ne-am mutat aici, casa era semi-mobilată. Am găsit câteva cufere și sculpturi orientale de la fostul proprietar. Cred că acesta a fost un element care a filtrat mult potențialii chiriași, fiind foarte puțini doritori să trăiască printre «vechituri»”, spune Alexandra. „În schimb, eu nu mai puteam de bucurie. Orice detaliu găsit, l-am îmbrățișat și l-am încorporat în amenajarea mea ulterioară, fie că a fost vorba de statui sau culoarea de pe perete, care acum se regăsește în niște perne de pe canapea”.

    „Aș spune că stilul casei este un eclectic curatoriat. Am încercat să realizez un echilibru între contemporan, vintage și antique. Este un spatiu unic, personal, ochiul nu se plictisește când ia contact cu el”, spune Alexandra. „Am păstrat pereții de culoare albă, excepție fiind peretele – vedetă galben. Astfel, am lăsat loc artei și obiectelor aduse să realizeze dinamică”.

    Alexandra și-a urmat visul de a deveni designer de interior

    Interiorul casei este un mix de nou și vechi. Piesele din locuința anterioară și-au găsit loc în noul decor, cum ar fi canapeaua din catifea roz, confortabilă și versatilă. Alexandra spune însă că nu a cheltuit foarte mult pe piesele de mobilier. Având în casă doi copii și un cățel, a mizat mai degrabă pe obiecte confortabile și rezistente.

    „Am lucrat ani de zile în industria fintech, dar în 2019 am decis să pun o pauză carierei și să îmi iau mai în serios pasiunile: artă și design interior. Am absolvit cursuri de Istoria Artei la Sothebys Londra și de Interior Design în București. În prezent sunt designer de interior și fondator al studioului Design Your Room”, spune Alexandra.

    „Am o pasiune pentru obiectele vechi pe care am început treptat să le descpăr și să le apreciez. Îmi plac mai ales obiectele din lemn sau din ceramică. Am în colecție rame vechi, cu sau fără oglindă, băncuțe salvate, fotolii de designer. Aduc un farmec aparte spațiului prin texturile lor, prin detaliile formelor și culorilor (vezi lemn vechi, mâncat de carii, piele tocită). Respect obiectul și povestea lui, și cred că avem cu toții o responsabilitate în procesul cumpărării, indiferent de natura lui – design, fashion”, încheie ea.

    Foto: Alexandra Blidarus

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments